facebook_page_plugin

Kissala

HISTORIA

Kissalamme historia alkaa vuodesta 1998 kun opiskelijakotiimme tepasteli ensimäinen rotukissa Cornish Rex Fairouz Charming Clint. Tuo sininen kikkaraturkki tutustutti meidät kissojen saloihin. Clintin kaverina muutti sen Siamilaisystävä Minni. Minni oli kaunis ja elegantti mutta mahdottoman kovaääninen ja erityisen ihastunut omaan emäntäänsä ja muuttaessani pois opiskelijasolusta Minni jäikin kämppikselleni.

Muutama vuosi myöhemmin aloitimme sijoituskodin uralla kun saimme kotiimme Norjalaisen metsäkissan Gyllenetigerns DeaDia Skogin jonka tytär Lempi Skog myöhemmin myös jäi meille sijoitukseen. Deden ja Lempin myötä tutustuimme näyttelyihin joissa törmäsin uudelleen Itämaiseen rotuun.  Kesti kuitenkin vielä vuosia ennenkuin sellainen meille muutti.

Sijoituskotina  pääsimme tutustumaan kasvatuksen saloihin, näyttelyihin, opettelimme genetiikkaa,rotujen tuntemusta ja loimme perustaa omalle ideologialle siitä millainen kasvattaja itse olisimme. 

Vuonna 2005 kotiimme asteli kissalamme kantanaaras IP,CH Noxx Aaliyah.  Vuosien rodun ihastelu sai ajoittain sykäyksen tutkia kasvattajien kotisivuja ja kun tuo musta rotan näköinen pikku kersa sitten muutaman vuorokauden ikäisenä kuvissa silmiini osui, tiesin että halusin juuri hänet. Alli nyt 12 -vuoden iässä on suuriegoinen Persoona. Sydämen kissa. Vuotta myöhemmin alkoi oma kasvatuksemme.

 


 

ITÄMAISTA KASVATUSTA VUODESTA 2006

 

Oma kasvatuksemme sai alkunsa marraskuussa 2006 kun ensimäinen pentueemme syntyi, kopallinen hopea/savu itämaisia. 
Hopeakissat ovatkin aina olleet se väriryhmä josta olen viehättynyt. On siis luonnollista että kasvatuksemme tavoitteisiin se liittyy vahvasti. Kissalamme toinen kantanaaras löytyi Ice-Olive's-kissalasta ja vuonna 2007 kotiimme tepasteli LempeäTaika. Mustasavu bicolour itämainen lyhytkarva naaras.  

Kasvatuksessamme pyrimme tasapainoisesti huomioimaan luonne ja terveysseikat. Tärkeäksi työkaluksi on tullut myös sukusiitos/sukukato laskennat. Näinkin pienessä rodussa kuin Itämainen pitkäkarva on riskinä pienentynyt geenikanta jota turvaamaan omassa kasvatuksessa olemme ottaneet mukaan myös lyhytkarvat. Varianttikasvatus tuo geenipooliin vaihtelua. Varianttien lisäksi kasvatustamme ovat tukeneet yhteistyökissalamme ulkomailta.Testaamme kissoiltamme perustestien kuten Felv/ FiV, lisäksi myös rotusidonnaisia perinnöllisiä sairauksia kuten PRA. 

Kasvatustamme ovat tukeneet useat hienot sijoituskodit ympäri Suomen. On ollut ilo ja kunnia saada työskennellä sellaisten harrastelijoiden kanssa jotka todella haluavat auttaa ja olla mukana viemässä rotuamme eteenpäin. Heille heidän oma lemmikkinsä on ollut sijalla 1. Sijoituksessa lienee tärkein on hyvä ja avoin yhteistyö sekä se että sovituista asioista pidetään kiinni. 

Jari suunnitteli ja toteutti Bajava Ry:lle terveystietokannan joka kerää realiaikaisesti dataa itämaisesta rodusta Suomessa. Leena on toiminut Oricat Ry:n Sihteerinä vuodesta 2012, pieni mutta pippurinen Oricat pyrkii tarjoamaan jäsenistölleen tuoretta tietoa rodun asioista ja tilanteesta, nykyään sihteerinhommia hoitelevat jo muut ihmiset mutta jäseninä ollaan edelleen.. Myös kasvattiemme omistajat liitetään pentuvuodeksi Oricattiin. Lisäksi kuulumme Kissaliiton alaiseen yhdistykseen Ykköskissat.

Näyttelyissä meitä voi nähdä myös. Näyttelyt ovat kasvattajalle hyvä tapa hakea kokemuspintaa omasta kasvatuksesta joskin liian vakavasti niitä ei pidä mielestäni ottaa. Tuomarin arvostelut ovat yksi tapa saada toista näkökulmaa omaan työhönsä mutta sitäkin merkittävämpänä pidän sitä että kasvattaja tuo esille laidasta laitaan kasvatustaan eikä ainoastaan niitä huippuyksilöitä joita meille kaikille joskus syntyy. Kasvateistamme onkin näyttelyihin tervetulleita kaikki ne jotka haluavat!

Yksi iso apu kasvatuksessa ovat olleet myös kasvattiemme lemmikkikodit. On ollut ilo ja onni saada pennuillemme kodit jotka haluavat pitää yhteyttä hyvässä ja pahassa. Aivan yhtä tärkeää on saada kuulla hyvät kuulumiset kuin ne huonommatkin. Mikään ei saa kasvattajaa hymyilemään leveämmin kuin kuva ja tervehdys kodista jossa kissamaisesti kehrätään.

 


 

JALECAT'SIT NÄYTELMISSÄ

Meillä on ollut ilo ja onni, auttaa ja tukea sekä neuvoa kasvattiemme koteja näyttelyiden saloihin. Lämpimät kiitokset kodeille siitä luottamuksesta ja innosta tuoda pieniä kodin aareteita myös nättelyihin!

Jalecatsit titteleillä

IC Jalecat's Beter Bag (OLH c)
GIP Jalecat's Brianna (OSH bs var)
IP Jalecat's Bianca (OSH a var)

PR Jalecat's D-rooler (OSH ns 03 var)

IC Jalecat's Fiona (BAL b 21)
GIP Jalecat's Fairytale (OLH b 25)

IP,IC Jalecat's G-Force (OLH b)

IC Jalecat's Heilys Halo (OLH bs)
Suomen Kissaliiton vuoden 2012 kat. 4 Paras Siitosnaaras

IC Jalecat's Inorder (OLH d)
CH Jalecat's Indeed (OSH ns 03 var)
CH Jalecat's Incase (OSH bs 03 var)

SP Jalecat's Jack in the Box (OLH d 25)
IC Jalecat's Jewel Of Hearts (OLH a)

SP Jalecat's Leeroy Lex (OSH ns 22 var)
CH Jalecat's Lovely Luna (OSH ns var)
PR Jalecat's Lucky Luke (OSH b var)
IP,GIC Jalecat's LeeLoo (OSH bs 24 var)

PR,SC Jalecat's MiLady May, JW (OSH b 25 var)

CH Jalecat's O'Boy (OSH b 24 var)

IC Jalecat's PoomPastic (OSH b 24 )
CH Jalecat's PussyCat (OSH b 24)

GIC,SC Jalecat's Quasimodo (OLH d 24)

IC Jalecat's Rihanna (BAL b 21)

IC Jalecat's SinCityGirl (OSH b 03 24 var / OSH bs 03 24 var)

CH Jalecat's Winner Take's It All (OSH b 25 var)

SC Jalecat's X'tra XoXo,JW (OSH n 24 var)

PR Jalecat's ZC Aamuisin (OSH b var)

CH Jalecat's ÄhäKutti (OLH b) 


Leena ja Jari Varinen
Hyvinkää

Leena - p.0407697500 - leena@jalecats.net

Jari - p.0400646049 - jari@jalecats.net

Luethan Pentu meiltäsivun